M/S «CARISMA VIKING»

Båtbygg AS i Raudeberg har hatt linebåten «CARISMA VIKING» eiet av Carisma Viking AS, Raudeberg inne til ombygging. Arbeidet ble avsluttet 30. desember i fjor.

Fartøyet er under ombyggingen blitt tilbakeført til original stand. Båten ble bygget ved Umoe Sterkoder i 2001 som «Avro Viking» med byggenummer 198 og ble omtalt i SKIPSREVYEN nr. 2/2001. Fartøyet var da utstyrt for kapping, sløying og innfrysing av rundfisk eller ising av fisk i bulk, og operasjonsområdene var Nord-Atlanteren og Barentshavet. I 2004 skiftet båten navn til «Argos Helena», og Carisma kom inn som eier høsten 2009. Like etter startet ombyggingen av båten.
Det blir opplyst at «CARISMA VIKING» er en av tre linebåter i verden med moonpool eller dragerbrønn midt under båten. En annen er søsterbåten «Carisma Star» ex «Avro Chieftain». Vi vet ikke om nybygget til H.P. Holmeset AS som bygges ved Fiskerstrand Verft er medregnet i dette antallet, og en annen Holmeset båt er vel også utstyrt med dragerbrønn.
Hva er en dragerbrønn?
Vi siterer fra en SINTEF artikkel datert august 2004.
“En dragerbrønn er en brønn, eller tank, som har en åpning ut mot sjøen i bunnen av fartøyet. På engelsk, og i offshore terminologien, blir en slik konstruksjon kalt en moon-pool. Vi har valgt å kalle den dragerbrønn på norsk fordi vår utforming er spesielt tilpasset draging (innhaling) av fiskeredskap som line og garn. Vår utforming av dragerbrønnen er patentert.”
I samme artikkel nevnes også «Avro Viking» og søsterskipet «Avro Chieftain». Artikkelen nevner også erfaringer som er gjort – vi siterer noen:

• Vannbevegelsene i brønnen er kontrollerte. Kun under ekstreme værforhold vil vann-nivået nå opp mot rekkekanten, eller ned mot bunnen i brønnkammeret.
• Fisk som ramler av kroken når den kommer ut av vannet blir liggende inne i brønnkammeret og kan tas inn med klepp nærmest når det passer. Ifølge rederiet er tap av fisk redusert med ca. 15% i gjennomsnitt – med opp til 30% i dårlig vær.
• Mannskapet er meget godt fornøyd med de forbedringer i sikkerhet og arbeidsmiljø som dragebrønnen har medført. Det at fisket nå nesten i sin helhet foregår ”innendørs”, blir av både rederi og mannskap rosende omtalt som en av de største nyvinninger innen fartøyteknologien de siste femti år. “
Forrige eier av «Carisma Viking» hadde også bygget om fartøyet med rigging for fiske av tannfisk med filetering utført for hånd. Dagens eier satser på fiske i Barentshavet halve året og resten av året fiske i EU-sonen. Fisket vil bli konsentrert om torsk, hyse, lange og brosme.
Økonomisk sett mener rederiet at det var gunstigere med ombygging av dette fartøyet enn å bygge nytt, og båten holder tilnærmelsesvis dagens standard.
Etter avslutting av fisket i Sør-Atlanteren er fabrikkanlegget ombord tilnærmet tilbakeført slik det var opprinnelig, men hovedsakelig med nytt materiell. Deler av dette arbeidet er utført ved Bjørndal Industrier AS.
Eikefjord Mekaniske Verksted har levert sanitær og hydraulisk rørsystem til fartøyet.
Opprinnelig hadde båten en Deutz dieselmotor type SBV8M628 på 1650 kW og Finnøy propellanlegg og reduksjonsgear.
M/S «CARISMA VIKING»
Hoveddata:

Lengde o.a. 52,00 m
Lengde b.p.p.
46,00 m
Bredde 11,53 m
Dybde i riss 10,45 m
Draft sommer
4,95 m
GT
1425
NT
427
Dwt
625
IMO nr
9244726