
M/S «TIDEADMIRAL»
Med flere tiårs erfaring med hurtigbåter bygget i aluminium har Oma Baatbyggeri utviklet det som kanskje er klassens mest driftsøkonomiske hurtigbåter. Siden bnr. 467 ble levert i 1974 har det tradisjonsrike verftet utviklet nye skrogtyper i aluminium og tatt i bruk teknologi som gir store reduksjoner i brennoljeforbruket. Resultatet av forbedringene er en kraftig miljøgevinst gjennom reduserte CO2-utslipp og konkurransedyktige drivstoffkostnader for rederiene. For eksempel regnes det at nybygget har 30/40% lavere bunkersforbruk enn «Vingtor» som nå blir erstattet.
I tillegg til å utvikle båter med gode fartsresultater og lavt brennoljeforbruk er verftet også svært fornøyde med at de gode sjøegenskapene beholdes og forbedres. Hver enkelt båt er dessuten spesielt designet og optimalisert.
Dette er en søsterbåt av «Tideekspress» som ble levert i august 2008 og omtalt i SKIPSREVYEN nr. 5/2008. Erfaringene fra dette fartøyet tilsier at rederiet er meget godt fornøyd med manøvreringsegenskapene, det lave støynivået, den gjennomtenkte passasjerkomforten og den økte sikkerheten med fire motorer. «Tideekspress» har siden høsten 2008 trafikkert hurtigbåtruten mellom Ålesund - Valderøy - Hareid.
M/S «TIDEADMIRAL»
Nybygget går inn på Flaggruten mellom Bergen og Stavanger og er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede. Dette gjelder for eksempel skilting og bruk av kontrastfarger for svaksynte, teleslynge for hørselshemmede og at båten er godt tilrettelagt med enkel ombord- og ilandstigning. Det er god seteavstand og plasser for rullestolbrukere.
Fartøyet er bygget med godkjenning fra Norsk Sjøfartsdirektorat i henhold til IMO HSC Code 2000 regelverket som p.t. er det strengeste for bygging av denne typen hurtigbåter. Det gjelder blant annet kravene til brannsikkerhet, stabilitet i skadet tilstand og høyt fokus på sikkerhet for både passasjerer og mannskap.
Alle Oma nybyggene leveres med Green Passport utstedt av Lloyd’s Register of Shipping som dokumenterer at fartøyet er bygget av best mulig miljøvennlige materialer.
M/S «TIDEADMIRAL» har følgende hoveddata:
Lengde o.a. | 33,45 m |
Bredde |
10,60 m |
Dybde i riss |
3,658 m |
Passasjer kap. |
280 |
GT |
398 |
NT |
135 |
IMO |
9544580 |
Brennoljekapasitet er på 4 x 3.300 liter, og kapasitet for ferskvann er 1.100 liter.
Maskineri
Fremdriftsmaskineriet består av fire MAN D2842 LE 410 EDC dieselmotorer hver med ytelse på 809 kW v/2100 o/min. Disse driver fire Kamewa vannjet anlegg via ZF BW3000 reduksjonsgear. Servicefart er ca. 34 knop, og toppfart er over 38 knop.
Strømforsyningen besørge av to Nogva Deere 4045 DFM50 hjelpemotorer hver på 46 kW med to Stamford generatorer.
Pumpeleveransene kommer fra Grundfos. Alf Lea & Co. Brannvern har levert CO2 brannslukkingsanlegg og sprinkleranlegg, og Lido Norway har levert brannisolasjon.
Dekk/innredning
APPLY har utført de elektriske installasjonene. Paneler anvendt på innvendige skott er levert av australske Ayres Composite Panels, AMF – Artic Marine Furniture har tatt seg av leveransen av passasjerstoler og tepper er fra Dansk Wilton. Libra Plast har levert både innrednings- og utvendige dører. Dørkbelegg kommer fra Ehrenborg, og Termo Storkjøkken har stått for kioskleveransen. Støynivå i hovedsalong er på 66 dB(A) og i salong på øvre dekk 60 dB(A).
I redningsutstyret inngår UIAS MES redningssystem fra Undertun Industri, Zodiac redningsflåter og Zodiac MOB-båt i kran fra MB Hydraulikk.
Jotun malingssystemer er benyttet til oppmaling av nybygget, ERTEC har levert vinduer og MB Hydraulikk har også supplert ankervinsj.
Elektronikk
Vico har levert kommunikasjons- og navigasjonsutstyret ombord som består av Furuno FAR-2117 radar, FAR-2137S radar, Furuno FE-700 ekkolodd, NOR 250 magnetkompass, Simrad GC-85 gyrokompass, Simrad AP-50 autopilot, Furuno DS-80 speed logg, Simrad CS68 ECDIS, Danelec Marine VDR DM200, Furuno FA-150 AIS, Tron Air nød-VHF, Tron TR20 VHF, Furuno FS-1570 SSB MF/HF radiostasjon, Thrane & Thrane 3000 LRIT, Sailor RT 5022 VHF, RT 2048 VHF, Furuno NX-700B navtex, Tron 40S og 45SX nødpeilesendere, SART radartransponder, Nokia 810 mobiltelefon og JBK PA anlegg.