Foto: Ulstein Verft/Tony Hall

M/S «OCEANIC VEGA»

M/S «OCEANIC VEGA» ble døpt og overlevert den 2. juli 2010 som Ulstein Verfts byggenummer 285. Eier er Eidesvik Seismic Vessels AS – et Joint Venture selskap mellom Eidesvik Shipping AS og Exploration Investment Resources II AS. Sistnevnte er et heleid datterselskap i CGGVeritas konsernet. Eidesvik eier 51% i J/V selskapet. Skipet av Ulstein SX 120 design representerer en ny generasjon seismikkskip med X-Bow. Skroget er bygget ved Maritime Shipyard. Nybygget ble døpt av Christine Chambovet.

Ifølge kontrakten skulle skipet vært levert i mars, men befrakteren CGGVeritas anmodet om senere levering. Det samme var tilfellet med kontraktens andre nybygg der leveringen er utsatt fra juni 2010 til september 2011. Begge skipene skal inn på 12 års kontrakt.
Ved etableringen av Eidesvik Seismic Vessels AS betalte Exploration Investment Resources II AS inn et beløp tilsvarende 49% av Eidesviks innbetalinger i prosjektet så langt. Samtidig ble det fremforhandlet en tilleggsavtale til eksisterende time charter der befrakteren har fått 4 opsjoner hver på 5 år på leie av de to skipene utover den faste kontraktstiden på 12 år. CGGVeritas har hovedkontor i Paris og leverer et bredt spekter av teknologier, tjenester og utstyr innen seismikkområdet, – hovedsakelig til den globale olje- og gassindustrien.
På kontraheringstidspunktet ble prisen for to skip oppgitt til ca. NOK 1,3 milliarder. Transport av skroget fra Polen til Ulstein Verft ble utført av Stadt Sjøtransport.
M/S «OCEANIC VEGA»
Eidesvik Offshore har satset mye på miljøet de senere årene med blant annet brenselcelle prosjektet og fremdrift basert på gass. Rederiet har allerede tatt levering av et X-bow skip, «Viking Poseidon», og har hittil høstet gode erfaringer med designet. «OCEANIC VEGA» slipper ut mindre miljøgasser og er sikret mot oljeutslipp hvis skroget skulle bli skadet (notasjonen OPP-F).
Skipet tilfredsstiller de strengeste miljøkravene fra DNV inkludert SPS (safety for special purpose ship) som setter strengere krav til stabiliteten.
Skipet kan oppholde seg permanent på sjøen, har fem års dokkingsintervaller og tilfredsstiller “redundant propulsion” notasjonen. Bunkring kan utføres av støttefartøyer, og mannskapsskifte kan skje ved hjelp av helikopter.
Nybygget betegnes som et kraftig seismikk- og forskningsskip med tauekraft på 140 tonn under seismiske oppdrag. Skipet kan utføre store 3D-, 4D- eller “high resolution” prosjekter der det typisk blir benyttet opp til 16 Sentinel streamers adskilt med 100 meter eller mer. De 20 streamervinsjene kan hver spole 9 km med streamer. Det blir benyttet Nautilus akustisk posisjoneringssystem. Nautilus bruker kraft streamers og trenger derfor ikke batterier, som igjen betyr færre antall turer med arbeidsbåt, med de fordeler det innebærer.
CGGVeritas mener at skipet er det største og kraftigste skipet av denne typen per i dag. Hun kan utføre wide-azimuth og BroadSeisTM datainnsamling. Skipets solide streamers er miljøvennlige, noe som er blitt erfart også i arktiske områder. Befrakteren mener at X-bow designet optimiserer seismiske operasjoner.
M/S «OCEANIC VEGA» fører NOR flagg og er klasset i DNV med notasjoner ≅1A1, E0, NAUT-AW, OPP-F, Clean design, Ice-C, Comf-V(3), Comf-C(3), HELDK-SH, RP. Skipet har Green passport utstedt av Metizoft og har følgende hoveddata:

Lengde o.a. 106,50 m
Lengde b.p.p.
99,30 m
Bredde p.sp 24,00 m
Bredde største 28,00 m
Dybde i riss til
10,00 m
Dwt
ca. 6.013
Draft design
7,00 m
Draft scantling
8,00 m
GT
ca. 12550
NT
3765
Bollard pull
ca. 190 t
IMO
9459553

Tankkapasitet for MDO er 3225 m3, for ferskvann 565 m3 og for vannballast 4690 m3.
Maskineri
Skipet har dieselelektrisk fremdriftssystem levert av ABB som består av fire Wärtsilä 12V26 dieselmotorer hver med ytelse på 3900 kW og to av type 6L26 hver med ytelse 1950 kW og 4 x ABB generatorer. Fremdriftspropellene (2) er type Wärtsilä Lips CP og reduksjonsgear (2) Wärtsilä Lips SV95. Maskineriet bruker kun marine dieselolje. CP-propellene er i dyse som hver blir drevet av to frekvenskontrollerte ABB el-motorer. Dette sørger for jevn fart på ca. 5 knop under seismisk arbeid.
Tenfjord styremaskineri opererer Highlift ror, og thrusterutrustningen omfatter 2 x Brunvoll FU 100 LTC 2450 forut hver på 1200 kW og en FU 63 LTC 1750 akter på 800 kW. Nødggregatet utgjøres av Nogva Scania motor og Stamford generator. Vibracon klosser er fra Maritim Motor.
Sperre og Atlas Copco har levert kompressorer, separatorer kommer fra Alfa Laval og pumper er fra Allweiler. Ventilasjonsanlegget kommer fra Aeron, og Kulde Partner har levert proviantkuldeanlegg. XTronica har levert utstyr for tank sounding, og kjelutrustning er leveranse fra Pyro. Både Brødrene Dahl og Ahlsell Norge har hatt store leveranser til nybygget.
Brannsikkerheten ombord ivaretas blant annet av et brannslukkingsanlegg fra Danfos Semco og -varslingsanlegg fra Tyco Fire & Integrated Solutions.
Dekk
TTS Ships Equipment har levert sideporter til nybygget, helidekk med diam. på 26,1 meter er en Maritime Products leveranse og heiser er fra Schindler Stahl Heiser. Evomec har levert skinnebaner for streamers. Vinduer og lysventiler er av Bohamet fabrikat, og vindusviskere er type Wynn. Odim har levert dekksmaskineri, og landganger kommer fra Gurskøy AS. MacGregor Hydramarine har hatt kranleveranse til skipet, og ankerutrustningen er fra Fossen Shipping.
IMS har forestått vanntette skyvedører, mens Norac Baggerød og Libra Plast har levert utvendige dører. Tranberg har levert lanterner, søkelys er fra Norselight og Glamox har tatt seg av annet belysningsutstyr. Nybygget er oppmalt med malingssystemer fra Jotun.
Redningsutstyret inneholder blant annet to Umoe Schat Harding Kiss 800 C livbåter hver for 70 personer, DSB redningsflåter, Mare Safety MOB-båt og daviter fra Aukra Maritime og Vestdavit. Medi 3 har levert medisinsk utstyr.
Innredning
M/S «OCEANIC VEGA» er innredet for 70 personer med 52 enkeltlugarer og ni dobbeltlugarer, samt hospital. Messe, bysse og de fire dagrommene har store vinduer mot sjøen for å øke komforten for mannskapet.
Innredningsarbeidene er utført av R&M Ship Interior med møbler fra VAD og Rovde Møbelfabrikk. Leveransen av paneler på innvendige skott kommer fra Contech, mens Norac Baggerød har levert innredningsdørene. Vaskeriutstyr er fra Electrolux, og Mare Safety har levert Beha bysseutstyr. Jets Vacuum har levert toalettsystemet ombord. Teamtec har levert incinerator, og avfallspresse er fra Global Enviro.
Ulstein Power & Control har levert hovedtavle/MCC, brokonsoll og starter. De elektriske installasjonene er utført av Ulstein Elektro Installasjon, og Anda-Olsen har levert UPS.
Elektronikk
Instrumentrommet er plassert akter med store vinduer mot sjøen og over det seismiske området med direkte utsikt til streamerdekket.
Ulstein Power & Control har levert og montert det elektroniske utstyret og har også stått for Ulstein IAS, Ulstein PMS, Ulstein COM og Ulstein NAV. Lastkalkulator er en leveranse fra Coastdesign Norway, og DP-anlegget er fra Kongsberg Maritime.
Blant det elektroniske utstyret er Furuno leveranser som radar, ekkolodd, logg, DGPS, kartplotter, TEcdis, VDR og navtex (NX-700B). Skipet har SG Brown gyrokompass, Plath magnetisk kompass og Anschütz autopilot.

Ulstein Verft AS skal levere bnr. 287 til Marine Subsea i oktober, bnr. 288 til Remøy Shipping i februar 2011 og søsterskipet med bnr. 289 i mai samme år. Bnr. 286 til Eidesvik kommer som nevnt ovenfor i september 2011.