M/S «HÁKON»
– kombinert snurper/tråler fra Chile til Island
Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det islandske fiskebåtrederiet Gjögur hf i Grenivik fikk i juli overlevert en 76 meter lang kombinert tråler/snurper fra det chilenske verftet Asmar i Talcahuano. Selv om båten er bygget i Chile, er designet av NVC-Design, og forøvrig er den smekkfull av norsk utstyr. Båten er verftets byggenummer 86.
Gjögur hf er et familierederi som driver fire fartøyer ut fra Grenivik nord på Island. Rederiets gamle «Hákon» har nå skiftet navn til «Askell», og skal fortsatt drives av islendingene. I tillegg har Gjögur hf to mindre fiskefartøyer.
Den nye «Hákon» er bygget som en kombinert pelagisk tråler og snurper, og kan både filetere og fryse fangsten ombord, samt føre fersk fisk til land i RSW-tankene. Fartøyet er bygget med skrog i stål og dekkshus i aluminium, og det har følgende
hoveddata:
Lengde o.a. | 76,20 m |
Lengde p.p. | 65,00 m |
Største bredde | 14,40 m |
Dybde i riss h.d. | 6,24 m |
Dybde i riss sh.d. | 9,56 m |
Tankkapasitetene er 622 m3 brennolje, 72 m3 ferskvann og 67 m3 vannballast. Skipet er klasset i DNV til @1A1, Ice C, Fishing Vessel.
Maskineri
Fartøyet er utstyrt med dobbelt hovedmaskineri og ett propellanlegg, noe som er uvanlig for fiskefartøyer av denne størrelse. Hensikten er at båten skal kunne gå med bare én hovedmotor under forhold som krever liten motorkraft, som under snurping, og to motorer når det kreves mer kraft, som under tråling. På denne måten regner man i det lange løp med å spare drivstoff og dermed få et bedre økonomisk resultat på sikt. Denne løsningen koster ca. fem millioner kroner mer enn å installere én større hovedmotor, med samme totaleffekt. Men på lengre sikt regner man altså med at dette likevel skal være en mer økonomisk løsning.
Hovedmotorene er av typen MaK 9M 252, som hver yter 2.700 kW ved 750 o/min. På én motor oppnår fartøyet en fart på 14,5 knop, med begge motorene innkoblet kommer farten opp i 18 knop. Motorene driver et fire-bladet, 4000 mm Scana Volda propellanlegg via et Scana Volda gear med oversetning 5,55:1. Gearet har to PTO'er, som produserer 2000 kW ved 1200 o/min. Styremaskinen er en Tenfjord, som betjener et høyløftror. Båten har også en Kamewa Ulstein tunnel-thruster på 736 kW.
Hjelpemaskineriet består av to Caterpillar 3412 DITA dieselmotorer, begge på 730 kW ved 1800 o/min. Havne-/nødaggregatet er også av Caterpillar-fabrikat.
Dekk
Dekksutrustningen er heller konvensjonell, med en kombinasjon av Rapp Hydema og Petrel Engineering utstyr. Trålvinsjene er på 64,2 tonn fra Rapp Hydema, og de styres av et Rapp autotrål-system. Samme firma har også levert de dobble 47,5 tonns nett-tromlene, topplinevinsj, 1,5 tonns sondekabelvinsj, 2,7 tonns bakstroppvinsj og 2,7 tonns uthalervinsj.
Snurpenotutrustningen er levert av det sør-afrikanske firmaet Petrel Engineering i Cape Town, og består blant annet av en 34,5 tonns snurpenotvinsj, en 6,7 tonns snurpenotkran og den mellomliggende rullen. Alt utstyret er forsynt med både fjern- og lokalkontroll. De 37,7 tonns snurpevinsjene er fra Rapp Hydema. Trålnot og snurpenot er fra Egersund Trål og Hampidjan. Tråldører er fra Poly Ice.
Rapp Hydema har også levert to 18" fiskepumper, en 4,6 tonns, 40 m/min., fiskeslangetrommelen og en 1,6 tonns hydraulisk slangetrommel. Kranutrustningen kommer fra Petrel og består av en 4t/12m dekkskran og en 2,8t/9m hjelpekran. SM Møllerodden har levert den omfattende blokkutrustningen, som tåler arbeidsbelastninger på 50 og 100 tonn.
Den ferske fisken oppbevares i åtte RSW-tanker på til sammen 1381 m3, mens frossenfisken oppbevares i fryserom på 597 m3. I tillegg har båten en ekstra kapasitet på 388 m3, som enten kan benyttes som RSW-tank eller fryselager. Skipets totale lagerkapasitet er derfor på 2366 m3.
Både fabrikken og RSW-anlegget er levert av Optimar AS. RSW-anlegget har en kapasitet på 800.000 kcal/t. I tillegg er det installert en Finsam 30 tonns ismaskin. Meningen er å lagre isen fra denne maskinen i en av RSW-tankene, for så å pumpe den ut der det måtte være behov for det, hvis man vil oppnå ekstra hurtig avkjøling. Hele RSW-anlegget og det ammoniakk-baserte frysesystemet ble designet og montert i Chile av Optimar AS Island, mens fabrikkdekket ble designet og installert av morbedriften i Norge. På fabrikkdekket er vakuumpumpesystemet arrangert, og det kan transportere fisken fra RSW-tankene til der den skal – enten til fryse- og pakkelinjen, eller til filéfabrikken. Filéteringsmaskinene – tre i antall – er levert av VMK. Det er plass til en fjerde maskin, som kan monteres inn senere dersom behovet tilsier det. Den ferdig filéterte fisken blir frosset i to automastiske horisontale platefrysere, som hver har 24 stasjoner. Innfrysingskapasiteten er mellom 100 og 110 tonn pr. døgn.
Diverse
Fartøyet er innredet for en besetning på 28 personer, som forlegges i 12 tomanns- og fire enmannslugarer. Mannskapet har også en rommelig messe og et komfortabelt rekreasjonsrom, samt et meget godt utstyrt trimrom.
Det elektroniske navigasjons-, kommunikasjons- og fiskeletingsutstyret består blant annet av MaxSea, Olex og Simrad plottere, samt Atlas 1009 og 1002 Arpa S og X band radarer. Magnetkompasset er fra C Plath, mens RGC-11 gyrokompass og AP-9 autopilot er fra Simrad Robertson. Simrad har levert en Shipmate GN-30 DGPS-navigator.
Fiskeletingsutstyret er også dominert av Simrad-produkter, med et ES-60 ekkolodd og en Simrad Winson SP270 sonar. Trålsonaren er Simrad FS 900-system, mens Simrad ITI-system leverer trålinformasjon og et PI30-system overvåker snurpenoten. Dopplerloggen er en Furuno CI-60G og den elektromagnetiske loggen er en Naviknot 3 fra C Plath.
Kommunikasjonsutstyret omfatter Sailor GMDSS utstyr, Sailor VHF. Simrad har levert tre bærbare VHF'er. Sailor har også levert Inmarsat C telex, mens Navtex-mottakeren er fra JMC.