M/S. «M. YTTERSTAD»
— snurper/pelagisk tråler fra Myklebust Mek. Verksted til Nordland
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Ytterstad Fiskeriselskap AS. Lødingen fikk 10. mars overlevert sin nye kombinerte snurper og pelagiske tråler, «M. Ytterstad», fra Myklebust Mek. Verksted AS, Gursken. Nybygget var verftets byggenr. 28 og skal være Norges største fiskebåt. Gudmor var Kirsten Ytterstad. Rederiets gamle båt ved samme navn er nå solgt til Sunnmøre og har fått navnet "Rogne".
M/S «M. Ytterstad»
er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund. Verftet betrakter byggingen av fartøyet for å ha vært et krevende og utfordrende prosjekt med store krav til verftets arbeidere. Prisen for nybygget er ca. 150 millioner kroner. Et lokalt nettverk av bedrifter innen den maritime industrien er en forutsetning for å kunne gjennomføre byggeprosjekter av denne typen. Skroget er for øvrig levert av NorYard og bygget i Romania.
Hoveddata
Lengde o.a. | 72,40 m |
Lengde p.p. | 69,60 m |
Største bredde | 14,50 m |
Dybde i riss til sh.dk. | 9,80 m |
Dypde i riss til h.dk. | 7,40 m |
Tankkapasitetene er 670 m3 brennolje, 50 m3 ferskvann og 80 m3 vannballast. Fartøyet er klasset i DNV @1A1, Ice 1C, Stern Trawler fishing Vessel, E0.
Maskineri
Hovedmotoren er en Wärtsilä 12V32 med ytelse 5520 kW v/750 o/min., som driver et Wärtsilä CP 100 propellanlegg, via et reduksjonsgear fra samme fabrikant med typebetegnelse SCV 95-P58. For overvåking av maskineriet er installert Wichmatic 2 system. Styremaskinen er en Tenfjord med et High lift ror. Nybygget er utstyrt med sidepropeller av Brunvoll fabrikat, en forut på 900 hk og en akter på 1200 hk. Fart er oppgitt til 15 knop.
Strømforsyningen besørges av to Cummins KTA50DM hjelpemotorer på 1320 kW hver, som driver Stamford generatorer på 1650 kVA. Nødaggregatet består av en Cummins NTA14DM motor på 352 kW og en Stamford generator på 422 kVA. I tillegg kommer en akselgenerator fra ABB på 3125 kVA.
Pumpeutrustningen er fra Allweiler og for fabrikken fra ITT Flygt. MMC Vectura har levert vacuumpumpe. Separatorene er fra Alfa Laval ( 2 stk.) og Heli-Sep, mens kompressorene er fra Sperre og Atlas Copco (arbeidsluft). Isolasjonsarbeidene er utført av R&M; Industrier AS, ventilasjonsanlegget er levert av Miljø-Teknikk, kjelutrustningen er fra Pyro og UMAS har levert tankpeileanlegget med integrert overvåking av RSW og fryseri. Rør og ventiler er fra Brødr. Dahl og evaporator fra Alfa Laval. Maskinrommet er brannsikret med et CO2-anlegg fra Unitor og et -varslingsanlegg fra Scana Moland.
Dekk
Fabrikken, levert av Odim Skodje AS, er arrangert over tre dekk og er bygget for å kunne håndtere sild, makrell, hestemakrell, lodde og kolmule. På øverste fabrikkdekket blir fangsten sortert og filetert. Avfall fra denne produksjonen blir blandet med is og transportert til RSW-tanker og senere levert til land. Bramaskin har levert utstyr til fabrikken, og sorteringsmaskinen er fra DNG Norge. På dekket under er utstyr for veiing, pakking og innfrysing både av filet og rundfisk. Nederst i båten er fryseriet levert av Midt-Troms Kjøleservice. Pumper, band og heissystem knytter alle arbeidsoperasjonene tett sammen, og det er en svært automatisert, fleksibel og moderne produksjon som vil foregå ombord.
Rapp Hydema har levert hydraulisk dekksmaskineri inkludert to trålvinsjer, to nettruller og to snurpevinsjer. SM Triplex har levert nothåndteringsutstyr som flåvinsj, nettvinsj, notlegger og leggerull. Anker og kjetting er en leveranse fra Sotra Marine Produkter, og vinduer er fra Marine Aluminium. Utvendige dører er fra Nor-Pro og plastdører fra Libra Plast.
Sikkerhetsutstyret er levert av Mare Safety AS og består blant annet av en Viking MOB-båt med davit og Viking redningsflåter. Båten er oppmalt med malingssystemer fra International Maling med katodisk beskyttelse fra Jotun. Norblast har utført overflatebehandlingarbeidet.
Diverse
M/S «M. Ytterstad» er innredet med lugarkapasitet for 23 personer fordelt på tre dekk. Her finnes også hospital, bysse, messe, to dagrom, kjøl- og fryserom for proviant, stores, garderober og to verksteder.
I innredningen er benyttet Norac og Fibo innredningspaneler på skott og Danacoustic oppunder dekk. R&M; Industrier AS har stått for innredningsarbeidene med møbler fra Hjellegjerde Contract AS og Rovde Møbelfabrikk. Mare Safety AS har levert bysseutrustningen som innbefatter Beha utstyr. Vakuumtoalettsystemet er fra Jets Vacuum.
Hareid Elektriske Teknikk har hatt ansvaret for elektro installasjonene og har også levert tavler, startapparater og bro- og maskinromspultene. Firmaet har også levert alarm- og automasjonsanlegg fra UMAS, intercom fra Stento, transformatorer fra Ulveco, batteriladere type Mastervolt fra Staubo Elektromaskin, batterianlegg fra Anda Olsen, nivåvakter fra Ing. Sigurd Sørum AS, lanterner fra Tranberg, lyskastere fra Norselight, generelt belysningsutstyr fra Glamox, kabel fra Draka Norsk Kabel, Miele vaskeriutstyr og stabilspenningsanlegg med komponenter fra Noratel og Lønne Elektromaskin og Newage Norge.
Elektronikk
Utstyret er levert av Furuno Norge AS og installert av Hareid Elektriske Teknikk og omfatter Furuno FAR-2825 og FR-2135 S radarer, FCV-1200 og FCV-10 ekkolodd, Furuno CI-60 G logg, Anschütz St20 gyrokompass, Anschütz Navipilot, to Furuno GP-80 GPS og Furuno Telchart 2025 kartplotter.
Videre utstyr er Furuno CSH-84 sonar, FSV-24 sonar, Imagenex trålsonar TS 333, Imagenex Bow Scanning sonar BSS33, Scanmar fangskontroll, Taiyo TD-L 1550 peiler og Furuno TI-20 temperatur indikator.
For kommunikasjon er installert Furuno GMDSS A3 radiostasjon, Furuno Felcom 81 St.B, bærbare Tron 9000 VHF-telefoner, Tron 40S og 45S nødpeilesendere og SART radar transponder. Diverse mobiltelefoner er ombord. Ship Equip har levert SeaTel TV-satellitt system, og antenner er fra Comrod.
Byggeforsikring var tegnet i Gjensdige Marine, nybygget er finansiert av Sparebanken Møre og Norske Skipsverft meglet kontrakten.
Samtidig med byggingen av «M. Ytterstad» har Myklebust Mek. Verksted AS bygget nye kaier til en kostnad på ca. 20 millioner kroner. Ordresituasjonen er god for verftet med en reketråler på 64 meter til Remøy Havfiske for levering i april/mai, bnr. 30 "Hopen", også en reketråler, skal leveres før jul, og så følger et supplyskip av typen MT 6000 for District Offshore som skal leveres våren 2002.