M/S «OLYMPIC HERCULES»

– AHTS fra Ulstein Verft til Olympic Shipping

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

 Foto: Harald M. Valderhaug.

Olympic Shipping AS i Fosnavåg på Sunnmøre tok 11. januar levering av en nyutviklet AHTS med typebetegnelse Ulstein A-101 fra Ulstein Verft AS. Fartøyet skal kunne utføre alle typer ankerhåndtering på store havdyp. Dette er det første designet som er utviklet av Ulstein Verft etter utskillelsen fra det tidligere Ulsteinkonsernet. Fartøyet er verftets byggenummer 260.

«Olympic Hercules» er som navnet sier litt av en kraftplugg. Det skal kunne brukes til en rekke offshore-operasjoner, og har en slepekraft på minimum 240 tonn. Det er i stand til å håndtere oljerigg-ankere på store havdyp, slepe boreplattformer, drive installasjonsarbeid på havbunnen og utføre ordinære forsyningstjenester for offshoreindustrien.
Under utviklingen av fartøydesignet er det lagt stor vekt på fleksibilitet og funksjonalitet og at det spesielt skal være et godt ankerhåndteringsfartøy med stor kapasitet. For ankerhåndteringsfartøy som skal arbeide på store dyp med store laster og krefter, er det ofte vanskelig å få tilfredsstillende stabilitet under alle operasjonelle forhold. Derfor er det lagt spesielt stor vekt på fartøyets trim og stabilitet. Et spesielt tankarrangement gir gode forhold ved alle kondisjoner og aktuelle dypganger, og modelltester utført i Marinteks forsøkstank i Trondheim har gitt lovende resultater. Verftet har derfor store forventninger til denne fartøystypen.

Rederiet

Olympic Shipping AS er offshore-rederiet som opprinnelig var et fiskebåtrederi i Fosnavåg på Sunnmøre, med rekefiske som spesialitet. Rederiet har forøvrig fortsatt en reketråler i flåten, «Olympic Prawn», men hovedbeskjeftigelsen er nå offshorevirksomhet. Flåten teller fem offshore-skip, med ytterligere to i bestilling – ett ved Ulstein Verft og ett ved Aker Brattvaag. I tillegg har rederiet en eierandel i forskningsfartøyet «Jan Mayen», som er langtidsutleid til Universitetet i Tromsø frem til 2012.
Nøkkelpersonen i Olympic-gruppen er den driftige Stig Remøy, opprinnelig fiskeskipper, nå i spissen for et av landets mest lønnsomme supplyskipsrederier med 200 mennesker på lønningslisten. Læretiden i offshorebransjen fikk han hos Per Sævik, der han til å begynne med var aksjonær i «Northern Commander», men etterhvert kom inn i styret. I 1996 startet han for seg selv – i tett samarbeid med administrerende direktør Bjørn Kvalsund – og etablert Olympic-gruppen. Gruppen har i dag en selskapsstruktur med Olympic Shipping AS som det sentrale administrasjonsselskap, investeringsselskapene Stig AS og Olympic Offshore AS, og de skipseiende selskapene Olympic Ship AS og Olympic Fiskeri AS. Sistnevnte eier reketråleren «Olympic Prawn» og Olympic Ship AS eier offshore-flåten.

M/S «Olympic Hercules»


har en verdi på ca. 300 millioner kroner. Skipet er bygget til klasse i DNV @1A1, Tug Supply Vessel, SF, E0, Oil Rec, Dyn Pos AUTR, Ice C, med en bollard pull ved max. dypgående på 250 tonn. Skipet har følgende

hoveddata:


Bruttotonnasjen er 4.325 tonn og dødvekt ved maks dypgang er 3.750 tonn. Skipet har et dekksareal på 600 m2 og kan ta en dekkslast på ca. 1.500 tonn. Tankkapasitetene er 1.250 m3 brennolje, 1.050 m3 ferskvann, 2.300 ballast/borevann, 550 m3 boreslam og 420 m3 brine.

Lengde o.a.82,10 m
Lengde p. p. 72,70 m
Bredde på spant 20,00 m
Dybde i riss h.dk. 9,50 m
Dypgang max 7,50 m
Dypgang design7,00 m
Fribord ved max dypgang2,00 m

Maskineri


Fartøyet har en maskinkraft på hele 23.500 hk, som produseres av fire Wärtsilä 9L32 MCR dieselmotorer på 4320 kW hver. Motorene er parvis koblet til to Kamewa Ulstein SLO 480-1250 propellanlegg, via to Navilus GVL 1250 Flender reduksjonsgear. Styremaskinene er fra Tenfjord, som betjener to High Lift høyløft-ror. Fartøyet har tre sidepropellere, en forut og to akter, samt en azimuth plassert like aktenfor baugthrusteren. To av thrusterne er av type Kamewa Ulstein 250 TV på 880 kW, og en 900 TV på 1200 kW. Azimuthen er en Ulstein Aquamaster TCNS 73/50 på 1100 kW.
Strømforsyningen besørges av to A. van Kaick akselgeneratorer på 3.500 kVA hver, og i tillegg et Mitsubishi/A.van Kaick generatorsett, der motoren er en S16R-MPTKF på 1.690 kW og generatoren produserer 2000 kVA. Skipet er også utstyrt med nødaggregat besteående av en Mitsubishi S6R-MPTA dieselmotor på 595 kW og en A. van Kaick generator på 700 kVA.
Pumpeutrustningen er fra Allweiler, separatorene fra Alfa Laval og kompressorene fra Sperre. Proviantkjøleanlegget er levert av Teknotherm og evaporatoren av Alfa Laval, type Nirex med kapasitet 12 m3 i døgnet.
Isolasjonsarbeidene er utført av R&M; Industrier og ventilasjonsanlegget av Miljø-Teknikk. Tankpeileanlegget er fra UMAS og kjelutrustningen fra Pyro. Maskinrommet er brannsikret med et CO2-anlegg fra Unitor, mens Thorn Security har levert bannvarslingsanlegget.

Dekk


Dekksmaskineriet er i hovedsak fra Ruma Brattvaag og består blant annet av en kombinert taue- og ankerhåndteringsvinsj på 500 tonn med tre tromler, to slepevinsjer med 15 tonns trekkraft, en stor trommel med reserve-wire for sleping, to sekundære vinsjer på 170 tonn, samt to kraner fra TTS-Norlift, en på 15-20 tonn og en på 10 tonn. Tauepinner og haikjeft er fra Karmøy Winch, anker og kjetting fra Fossen Shipping.
Vinduer og lysventiler er levert av Marine Aluminium, skyvedørene av IMS og branndørene av Nor Pro. MOB-båten er av typen MP-741 Springer fra Maritime Partner, i Hydrakraft davit fra Mare Safety. Sistnevnte har også levert seks Viking redningsflåter.
Lanterneutrustningen er fra Tranberg, lyskasterne fra Norselight. Skipet er oppmalt med malingssystemer fra Jotun. Eikrem & Valde har stått for tank-coatingen.

Innredning


Skipet er innredet med bekvemmeligheter for 50 personer, fordelt på 16 doble og 18 enkle lugarer, alle med WC/dusj. Contech har levert laminert innredningspanel og Norac Ringebu baderomsmodulene. Møblene er fra Contract Møbler AS og Rovde Møbelfabrikk, byssen av type Beha fra Mare Safety AS og vakuumtoalettsystemet fra Jets Vacuum. De elektriske installasjonene er utført av Ulstein Elektro AS. UMAS har levert alarmanlegget.

Elektronikk


Det elektroniske utstyret er levert og montert av Ulstein Elektro AS, og består av Furuno FAR-2835 og FR-2825 radarer, Furuno FCV-700 ekkolodd, Skanti TRP 1251 GMDSS A3 (komplett pakke) radiostasjon, Sagem LH 92 logg, Anschütz St. 20 gyrokompass og Anschütz Pilostar D autopilot, Furuno GP-80 DGPS, Skanti VHF, Tron 40 S nødpeilesender og Sart radartransponder, KonMap kartsystem, Skanti Skansat 9900 Inmarsat B, Alcatel PABX telefonsystem, Nokia GSM og NMT samt Motorola UHF. Det dynamiske posisjoneringssystemet er levert av Kongsberg Simrad.

Ulstein Verft AS har fire skip i ordreboken. Det første av disse er en Ulstein P101 til Explorer KS I for levering i april 2002.