
MS «Northern Admiral»
Trico Supply ASA i Fosnavåg – tidligere Sævik Supply – tok 12. juni levering av et kombinert AHTS, supply- og serviceskip fra Th. Hellesøy Skipsbyggeri AS i Løfallstrand, verftets byggenummer 135. Skipet er en skikkelig kraftplugg, blant annet i stand til å håndtere ankere helt ned på 2.500 meters dyp, grave grøfter for kabler på havbunnen og gjøre annet undervannsarbeid for oljeindustrien. Tauekraften (bollard pull) er hele 253 tonn.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Fartøyet er av typen UT 741, og designet ble i sin tid utviklet av Ulstein i nært samarbeid med Sævik Supply, over en åtte måneders periode. I størrelse ligger denne typen i mellomskiktet, litt større enn UT 740 og litt mindre enn UT 742. I utgangspunktet er skipet en AHTS bygget rundt en meget stor Ulstein Brattvaag tre-tromlet vinsj (500 tonn trekkraft), men med en rekke tilleggsfunksjoner og -utstyr.
I det hele tatt er dette skipet den største pakkeleveransen fra Ulstein hittil, og omfatter både design, utstyr inkludert vinsjer, hovedmaskineri, sement-cargo-system, kontrollsystemer, propellere, thrustere, styremaskineri og ror.
Prislappen på ferdig skip lyder på 325 millioner kroner. «Northern Admiral» er det andre skipet som er bygget etter UT 741- designet. Det første var «Far Sovereign » til Farstad Shipping, som ble bygget ved Langsten Slip & Båtbyggeri AS og levert tidligere i sommer. Byggeprisen på dette skipet var ca. 330 millioner kroner.
M/S «Northern Admiral» er altså – i tillegg til å være et vanlig supplyskip – bygget for å kunne håndtere flytende plattformers ankere og fortøyningsliner på dypt vann, utføre ROV-tjenester, annet undervannsarbeid som å ploge grøfter i havbunnen for kabler, samt utføre sikkerhets- og redningsoppdrag. Skipet er derfor innredet for å kunne ta i mot opp til 70 personer på en tilfredsstillende måte, i tilfelle en nødsituasjon også 300 overlevende som standby-fartøy. Det er også utstyrt for å kunne delta i oljesøl-operasjoner.
Hoveddata
Lengde o.a....................…...……....83,30 m
Lengde p.p. .......................…........71,40 m
Bredde på spant .............….......20,50 m
Dybde til h.dk................….…….....9,50 m
Dypgående design ............….....7,00 m
Max dypgående midtskips.....7,80 m
Tankkapasitetene er 2.000 m3 brennolje, 1.450 m3 ballastvann, 250 m3 base oil, 1.100 m3 ferskvann, 540 m3 flytende boreslam, 540 m3 brine og 12.000 kubikkfot sement. Dekksarealet er på 680 m2 og skipets dødvekt er 5.200 tonn. Bruttotonnasjen er ca. 4.200 tonn. Skipet er klasset i DNV til @1A1 Tug Supply Vessel, E0, SF, Ice C, DYNPOS AUTR, OIL REC, Fi-Fi I, Fi-Fi II, TMON, LFL.
Maskineri
«Northern Admiral» er som nevnt en kraftig plugg, med fire Ulstein Bergen hovedmotorer av type KRM9, som hver yter 6.000 hk. Motorene er koblet til et dobbelt Ulstein propellanlegg, med propeller i fast dyse. Reduksjonsgearet er av Scana Voldafabrikat. Farten er oppgitt til 17,8 knop (prøvetursfarten var 18,3 knop). Styremaskinene er fra Ulstein Tenfjord, og de betjener hver sitt Ulstein høyløftror.
Fin-manøvreringen besørges av tre sidepropellere og en Azimuth. Sidepropellene er to Ulstein 375 TV, hver på 882 kW, og en Ulstein 800 TV på 1.200 kW. Azimuthen (VROS) er drevet av en Ulstein Bergen KRM8 på 1.620 kW. To akselgeneratorer av Leroy Somer-fabrikat har hver en strømproduksjon på 3.000 kVA. I tillegg til akselgeneratorene produserer et dobbelt Caterpillar 3508TA generatorsett hver 893 kVA strøm. Havneaggregatet er også Caterpillar, på 131 kVA.
Pumpeutrustningen er fra Allweiler, separatorene fra Alfa Laval, bortsett fra lensevannsseparatoren som er fra Christen Dale & Co. Ventilasjonsanlegget kommer fra Miljø-Teknikk, viftene fra Nyborg og kjelene fra Pyro. Tankene holdes under oppsikt med et peileanlegg fra Ulstein Automation. Tankvaskeanlegget er fra Toftejorg AS. Maskinrommet er brannsikret med et CO2- anlegg fra Unitor, og brannvarslingsanlegget er levert av Kvinnherad Elektro. Eksosopphenget er levert av Blom Marine AS.
Dekk
Det dominerende på dekk er den 250 tonns A-rammen på hekken for graving av kabelgrøfter, levert av Hydramarine AS i Kristiansand, samt kran og tromler midtskips. Kranutrustningen består av to ABAS-kraner fra Aukra Industrier og en Palfinger-kran fra Bergen Hydraulic. Dekksmaskineriet er levert av Ulstein Brattvaag og hekkrullen av Ulstein Nor. Sistnevnte har forøvrig også levert skipets sementanlegg.
Tauepinner og haikjeft kommer fra Karmøy Winch. Anker og kjetting er fra Fossen Shipping AS, fortøyningsutstyret fra W. Giertsen. Vinduer og lysventiler er ved Marine Aluminium.
Redningsutstyret består blant annet av to MOB-båter fra Maritime Partner, i Hydralift daviter fra UFAS. Maritime Partner har også levert Jason brannvernutstyr (Fi-Fi klasse), bestående av brannkanoner, forkantgear, overrislingsanlegg, Fi-Fi-pumpe og ventiler. De oppblåsbare Viking redningsflåtene er levert av W. Giertsen i Bergen. Båten er oppmalt med malingssystemer fra Jotun Paints, etter sandblåsing utført av Atle Larsen Vedlikehold AS.
Diverse
I innredningen – som er utført av Fatland Innredning AS – finner man Norac og Fibo Trespo-panel på skottene, i forholdet 95% - 5%, og dører fra Norac. Danacoustic er benyttet i tak over hele skipet. Rovde Møbelfabrikk og Hjellegjerde har levert møblene i innredningen. Skipet er utstyrt med Jets vacuumtoalett-system, TeamTec avfallsforbrenningsanlegg og Beha bysseovn.
De elektriske installasjonene er utført av Kvinnherad Elektro AS. Hovedtavle, bro- og maskinromspulter samt alarmanlegget er levert fra Ulstein Automation. De elektroniske installasjonene har Vico & Co. AS i Haugesund tatt seg av.
Det elektroniske utstyret består blant annet av Furuno radar, ekkolodd, vaktmottaker, logg, GPS, værkartskriver og VHF, Simrad Robertson gyrokompass og autopilot, Jotron nødpeilesender og livbåtradio, samt Motorola mobiltelefon. Skipets dynamiske posisjoneringssystem er levert av Kongsberg Simrad, og vedlikeholdssystemet av Premas AS Ålesund.
Gjensidige har tatt seg av forsikringen.
'