M/S «OLYMPIC ZEUS»

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ulstein Verft AS, Ulsteinvik kunne 27. mars 2009 overlevere det første skipet av Ulstein Designs A 122 til Olympic Shipping AS som verftets byggenummer 282. Dåpen fant sted i Ålesund den 21. mars, og gudmor var samferdselsminister Liv Signe Navarsete.

I hennes tale ved middagen etter dåpen sa hun blant annet “Det er eit storslagent namn de har vald til båten dykkar. Zeus, guden over alle gudar, med makt frå himmelen og til jorda. Om eg ikkje trur på verdsherredøme for båten Zeus, så ønskjer eg den all mogleg hell og lukke til på ferda – og på alle hav”.

M/S «OLYMPIC ZEUS»
Da kontrakten ble inngått i desember 2006, ble prisen for to skip oppgitt til cirka 1,3 milliarder. Nå antydes det at prisen for dette første skipet kommer opp i rundt 850 millioner. Diverse miljøvennlige tiltak utgjør et stort beløp og er et resultat av rederiets langsiktige miljøfokus. Nybygget er drivstoffbesparende, har lavt utslipp av NOx, oppfyller DNVs Clean Design krav og har effektivt utstyr ombord. Skipet har Green Passport som oppfyller IMOs anbefalinger for resirkulering av skip.
Nybygget har hybrid fremdriftsmaskineri utviklet av Ulstein Design som skal føre til halvert drivstofforbruk.
M/S «OLYMPIC ZEUS» blir beskrevet som et multifunksjonelt fartøy. Basert på erfaringer med andre av rederiets anchor handlere var det nå nødvendig med et meget stabilt skip for å kunne utføre operasjoner på havbunnen på store vanndybder. Herav følger vinsjer og tromler med stor kapasitet. Rolls-Royce tromlene har kapasitet på 1x500 tonn og 2x450 tonn. I tillegg til avanserte ankerhåndteringsoperasjoner skal hun også kunne utføre utfordrende konstruksjonsoperasjoner.
Norsk Stål har levert stålprodukter, og slepejobben med å få skroget fra Polen ble utført av Stadt Sjøtransport.
Skipet fører NOR flagg, er klasset i DNV ✠1A1, Tug, Supply Vessel, SF, E0, DynPos-AUTR, NAUT-OSV(A), Clean Design, OPP-F, ICE-C, COMF-V(3), COMF-C(3), DK(+), HL (+) og har følgende hoveddata:

Lengde o.a. 93,80 m
Lengde b.p.p.
82,70 m
Største bredde
23,00 m
Dybde i riss til h.dk. 10,00 m
Draft design
7,50 m
Draft scantling
8,00 m
GT
6839
NT
2051
Dwt
4.931
Dekksareal.
ca. 800 m2
Dekkskap. ca. 2.500 t
Bollard pull
ca. 260 t
IMO nr
942472


Skipets tankkapasiteter er ca. 2770 m3 drivstoff, ca. 706 m3 ferskvann, ca. 4771 m3 vannballast, 964 m3 brine, 639 m3 liquid mud, 190 m3 base oil, 175 m3 cement og 40 + 165 m3 urea.
Maskineri
Det hybride maskineriet gjør at skipet kan skifte mellom dieselmekanisk og dieselelektrisk fremdrift, og at en kan dele på kraften til fremdriftsanlegget. Dette gjør at maskineriet kan opereres med direkte kobling fra motor til propell, eller nytte generatorene for å lage strøm som driver elektromotorer som igjen driver propellen. De to prinsippene kan også kombineres for å oppnå maksimal slepekraft og optimalt forbruk. Det gir både økonomiske og miljømessige fordeler.
De to hovedmotorene er type Wärtsilä 9L32 som hver har ytelse på 4500 kW v/750 o/min. Anlegget omfatter to Siemens generatorer og to propellanlegg med vingediameter 4500 mm. Siemens har også levert startere.
Videre er det 5 x CAT 3516 C hjelpemotorer hver på 2188 bkW og 5 x Siemens generatorer hver på 2100 kW. To akselgeneratorer produserer hver 3225 kVA. Nødaggregatet er av Nogva fabrikat.
Thrusterutrustningen er av Kamewa Ulstein Compass fabrikat, en Azimuth på 1500 kW, to forut hver på 1200 kW og to akter hver på 1050 kW. Styremaskineri er type Tenfjord.
Pumpeutrustningen kommer fra Allweiler og separatorer er fra Westfalia. Ventilasjonsanlegget er levert av Aeron, og Teknotherm har levert kjøling for air condition. Xtronica har forestått tankpeileanlegget, flowmeter er fra AM Instrumentering og Tero Marine har levert vedlikeholds-/reservedelssystem. Både Brødrene Dahl og Ahlsell Norge har hatt diverse leveranser til nybygget, og Maritim Motor har supplert klosser. Varmevekslere av type APV Heat Exchanger er fra Norco Oslo AS.
Det er montert et CO2 brannslukkingsanlegg i maskinrommet.
Dekk
Offshore kranen med 250 tonns kapasitet er fra National Oilwell Varco, og både TTS Marine Crane og Rolls-Royce Marine har hatt kranleveranser, sistnevnte med to anchor handling kraner. Dekksmaskineri er også fra RRM type Rauma Brattvaag.
TTS Ships Equipment har stått for sideporter, luker er fra Aakre Mekaniske og Marine Aluminium har supplert landganger. Nor-Pro har levert fortøyningsutstyr, og cementanlegget er levert av Randaberg Industries. ROV utstyr som LARS 4000 er en rederi leveranse. Vinduer er en Bohamet leveranse, og vindusviskere er type Wynn.
Libra Plast har levert utvendige og innvendige dører, mens vanntette skyvedører kommer fra IMS. Ankerutrustningen er fra Fossen Shipping, og lanterner er en Tranberg leveranse.
Nybygget er oppmalt med Jotun malingssystemer, og katodisk beskyttelse er fra Active Cathodic Protection. Overflatearbeidet er utført av Vest Sandblåsing.
Redningsutstyret omfatter 8x25 personers Viking redningsflåter og 6-personers MOB-båt fra Mare Safety og davit fra TTS Marine Crane. Erling Haug har levert løst redningsutstyr, og medisinsk utstyr er fra Medi 3.
Innredning/diverse
M/S «OLYMPIC ZEUS» er innredet for 68 personer med 20 enkelt- og 24 tomanns lugarer. R&M Ship Interior har stått for innredningsarbeidene, der Contech har levert paneler på innvendige skott samt innredningsdører, og møbelleveransene kommer fra VAD, Helland Møbler, Telo Møbler og Rovde.
Beha har levert bysseutstyr, vaskeriutstyr kommer fra Electrolx og toalettsystemet er fra Jets Vacuum. Incinerator fra TeamTec, og Global Enviro har supplert avfallskompressor.
Hareid Elektriske Solutions har levert audio/video utstyr, og Global Maritime har foretatt FMEA (Failure Mode and Effect Analysis). Styrehusstoler er fra NorSap.
Ulstein Elektro utført de elektriske installasjonene ombord og har også levert navigasjons- og kommunikasjonsutstyr med blant annet Tron 40S og 45SX Epirbs og SART radar transponder.
DP II-anlegget er fra Kongsberg Maritime, og Coastdesign Norway har levert load calculator.

Ulstein Verft skal levere bnr. 283 til Marine Subsea, bnr. 284 til Olympic Shipping i oktober, bnr. 285 og bnr. 286 til Eidesvik i 2010, bnr. 287 til Marine Subsea også i 2010, bnr. 288 til Remøy Shipping i februar 2011 og søsterskipet bnr. 289 i mai samme år.