M/S «BORKUMRIF»

– fiskefartøy fra Karstensens Skibsværft til Hanstholm-rederi

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Karstensens Skibsværft AS, Skagen, overleverte byggenummer 383, M/S «BORKUMRIF», til Flemming og Dan Nielsen, Hanstholm, 10. april. Fartøyet erstatter Flemming Nielsens tidligere fartøy med samme navn, som ble solgt i desember. Nybygget er primært designet for Nordsjøfiske med dobbeltrål. De to eierne vil skiftes om å være skipper, og besetningen består av seks mann med fire ombord ad gangen.

Arrangement
Skroget er bygget med gjennomgående hoved- og shelterdekk, bulbbaug og tverrhekk. Under hoveddekk er båten arrangert med følgende vanntette rom: Forepeak, rom for baugpropeller, lasteromsseksjon med dobbeltbunnstanker under, maskinrom med vingtanker og hovedmaskineri, samt akterpeak med ferskvanns-, dag- smøre- og hydraulikkoljetanker.

På hoveddekk er arrangementet forepeak/stores, fangstbehandlingsdekk, innredningsseksjon, mottakstank og trålstores med casing og nedgang til maskinrom. Innredningen består av messe, toalett/bad og tre 2-manns lugarer.

Fangstbehandlingsdekket er designet av rederi og verft i samarbeid med bånd for løfting av fangsten fra mottakertank, rense-/sorteringbånd, buffertank og avfallsbånd.

Under dekk i lasterommet er fasiliteter for veiing og pakking av fangsten med elektrisk transportør til oppbevaringsbinger. Både lasterom og fangsbehandlingsområdet på hoveddekk er isolert og garnert med Warkaus plater av hensyn til rengjøringsvennligheten.

Shelterdekk er forut arrangert for lossing med hydraulisk betjent lossebom av typen TMP 900K på 1,5 tonn og to luker.

Styrehus med 360¡ utsyn er plassert midskips. Tre trålspill kommer aktenfor styrehuset, og nettromlene er plassert på hekken med trålgalge like forut.

M/S «BORKUMRIF»
Hoveddata

Lengde o.a.27,00 m
Lengde p.p. 23,50 m
Bredde største8,00 m
Dybde til hoveddekk3,90 m
Dybde til shelterdekk6,25 m
BT297

Tankkapasiteter: brennolje 46 m3 og ferskvann 20 m3. Fiskerommet er på 125 m3 og kapasitet for fryselast er 45 m3. Båten har ikke klasse, men er bygget til DNVs krav til 1A1 Stern Trawler.

Maskineri
Fremdriften besørges av en Caterpillar dieselmotor som utvikler 990 hk/728 kW v/1000 o/min. koblet til et Hundested VP11 4-bladet propellanlegg med diameter 2480 mm, via et Mekanord 50 HS/LD reduksjonsgear med oversetning 4,94:1. Styremaskinen er en Tenfjord SR 662-70kNm. Baugpropell er av Hundested fabrikat type SFT 4 på 160 hk/118 kW.

Strømforsyningen besørges av to Perkins 6TWGM hjelpemotorer med Leroy Somer 44.9M9 generatorer.

Desmi Rotan har levert brann-, spyle- og lensepumper, og ITT Flygt har levert fire dykkpumper type F3102. LF Marine står for leveransen av ventilasjonsanlegget og Bloksma av box-kjølere. Ellehammer er leverandør av lenseejektorer. Vannvarmer er type Metro på 160 l/9 kW, og toalettpumpe er av type Hidrostal A2QE2.

Semco Maritime har supplert et CO2 brannslukkingsanlegg og Semco Maritime/Scana Servoteknikk brannvarslingsanlegget.

Dekk
Kølemadsen har levert maskineri for lasteromskjøling med Bitzer kompressorer, mens Nordkøl har levert to Geneglace ismaskiner med kapasitet 3t/24h.
Vinduer er fra Van Wingerden og vindusviskere fra Wynn. Hägglunds Lidan, Sverige har hatt leveransen av dekksmaskineri. Ankerutrustning er fra Sotra Marine Produkter. Brdr. Markussen har levert blokker av merke Blue Line KT 500.

Nybygget er utstyrt med Scantrol autotrawlsystem, og KM Fish Machinery har levert rensemaskiner Mark 5.

Transportanlegget er fra Bo Andersen, Hanstholm og består av tre stk. hydrauliske bånd på dekk og elektrisk transportør i lasterom. Kynde & Toft, Thyborøn har levert hydraulikkanlegg.
Alvedoor har levert utvendige dører (A60) og innredningsdører, Norselight har supplert lyskastere, og Sigma har vært malingsleverandør.

Henning Frøkjær A/S, Esbjerg har hatt innredningsoppdraget og levert møbler. Komplett bysse er fra Beha Hedo Industrier. Styrehusstol er type Skipper BX502 levert av E. Vejvad Hansen.

Hanstholm Elektronik AS har utført elektriske og elektroniske installasjoner. Hovedtavle er produsert av Cubic. Installasjonene innbefatter intercom-anlegg (innendørs) av Phontech fabrikat og utendørs av merke Raytheon Ray-430.

Elektronikk
Det elektroniske utstyret omfatter Furuno FR-2115 radar, Anritsu/Simrad CA50D radar, Simrad ES60 ekkolodd, Simrad Robertson gyrokompass, Navitron NT912G autopilot, Furuno GP-36 DGPS og Furuno FM-8500 samt Sailor SP2048 VHF utstyr.

Neste levering fra Karstensens Skibsværft AS blir bnr. 385 som skal leveres 1. juni til en skotsk reder.