K/F «FJON

–M» – kabelferge fra Wergeland – Halsvik

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Wergeland – Halsvik AS, avd. Solund Verft, overleverte 7. desember en kabelferge i stål til selskapet Wergeland – Halsvik , Sløvåg, 6960 Dalsøyra. Fergen skal erstatte M/F «Radøy» i sambandet Duesund – Masfjordnes i Nordhordland.

Denne noe spesielle bilfergen skal altså trekkes av kabler som ligger så dypt under overflaten at ikke skipstrafikken blir hindret. Den har kapasitet til å ta 20 biler og 65 passasjerer, eller en nyttelast på 100 tonn. Overfarten tar bare seks – syv minutter, og maksimal fart er seks knop. Bemanningen er på kun én person, slik at dette trolig er landets første rutegående fartøy med så lav bemanning og tilsvarende lave driftsutgifter.

Hoveddata

Lengde o.a. ex . lemmer35,00 m
Lengde o.a. inkl. lemmer49,60 m
Lengde p.p.33,00 m
Bredde på spant11,00 m
Største bredde13,00 m
Dybde i riss2,10 m
Dypgang kvl1,00 m

Fergen er designet av Maritime Engineering AS i Isdalstø.

Diverse
Fergen er utstyrt med to strømproduserende Saab motorer, en som er definert som hovedmotor på 350 kVA og en som er definert som forbruksmotor når landstrøm ikke er tilkoblet, på 70 kVA. Vinsjene er fra Lidan Marine AB. Pumpene er levert av In Ma Pumper Bergen AS. I isolasjonen er det benyttet Rockwool. Bildekket er brannsikret med et skumanlegg fra Heien-Larssen AS. Vinduer og lysventiler er fra Blom Marine og redningsutstyret fra Selstad AS. Fergen er utstyrt med en MOB-båt og to 65-manns redningsflåter.

Norsk Stål har vært leverandør av stålet, og fergen er oppmalt med malingprodukter fra Star Carboline. I salongen er det sitteplass til 28 personer. Salongen er plassert langs den ene siden, med to seter i bredden. Det er benyttet Fibo Trespo panel på skott samt noe Norac. Møblene er levert av Maritime Møbler og West Mekan AS.

De elektriske installasjonene er utført av Masfjorden Elektro. Sigurd Solberg AS har tatt seg av de elektroniske installasjonene, som består av Sailor VHF med DSC, Navico bærbare VHF, Raytheon radar, Simrad vindmåler, mobiltelefon med fax og trådløs telefon, radio og TV med antenneanlegg, samt TV, video og stereoanlegg for underholdning ombord.