M/S «FJORDKATT»

Stavangerske Lokal AS overtok den 27m lange hurtigbåten M/S «FJORDKATT» fra Brødrene Aa AS, Hyen den 18 desember som byggenummer 246.

Kontrakten ble undertegnet i november i fjor med opsjon for ytterligere to fartøyer. Disse ble erklært da rederiet vant anbudskonkurransen om Rogalandsbassenget.

Dette skal være den største båten som er bygget i karbon. Sammenlignet med glassfiber eller aluminium blir det hevdet at karbonskroget blir 20/30% lettere.

Verftet ønsker nå å ta spranget opp til 40 meter lange fartøyer med plass til 250/300 passasjerer. Det skal bli interessant å se om og når dette blir et faktum.

Som vanlig med Brødrene Aa nybyggene er design av overbygg utført av Hareide Design Mill i samarbeid med verftet, og Marintek har vært involvert når det gjelder skrogdesignet. Båten er bygget i karbonsandwich med DIAB som kjernemateriale. Reichhold har levert polyester og vinylester.

Prøveturen viste at båten er meget stillegående og passasjervennlig med brede landganger tilrettelagt for rullestolbrukere. Det er også handikaptoaletter ombord. Teleslynger er tilgjengelig slik at alle kan få med seg meldinger som blir gitt via PA systemet.

M/S «FJORDKATT» har plass til 180 passasjerer, har full klasse i DNV for fartsområde 4 med HSC 2000 klasse og har følgende hoveddata:

Lengde o.a.
27,00 m
Bredde
8,80 m
Dybde i riss
2,70 m
BT
220
Passasjer kap.
180

Tankkapasitetene er på 3300 liter brennolje, 1000 liter ferskvann og 250 liter smøreolje.

Maskineri
Fremdriften besørges av to MTU 10V2000 M72 CR dieselmotorer som hver yter 750 kW, og som er koblet til Servogear propellanlegg via reduksjonsgear av samme fabrikat. Marsjfart er ca. 30 knop.

Styremaskineriet er egenprodusert av Brødr. Aa, og fartøyet er utstyrt med en Sleipner baugpropeller. Hjelpemotor er også av Sleipner fabrikat (Kular).

Det vannkjølte exhaustanlegget er fra Halyard, UK. Pumper er fra Johnson Pump, og Naustdal Blikkenslagerverksted har utført isoleringssarbeidene og har også levert ventilasjonsanlegget. Maskinrommet er brannsikret med et Inergen brannslukkingssystem fra Zenith Elektro.

Diverse
Ankervinsj er levert av MB Hydraulikk, og Undertun Industrier har levert landganger som er ekstra brede for å gjøre adkomsten lettere for rullestolbrukere. Vinduer kommer fra Speich. Tranberg har levert lanterner, og lyskastere er fra Norselight. Redningsutstyret består av Zodiac redningsflåter, to ˆ 150 personer og en for 50 personer.

Fjordesign AS og Brødr. Aa har utført innredningsarbeidene, og møbler er levert av West Mekan. Toalettsystemet er en leveranse fra Jets Vacuum. De elektriske installasjonene er utført av NBN Elektro, og Industridata AS har vært el.teknisk konsulent. Det elektroniske utstyret er installert av Landor Larsen Elektroteknikk.

*

De to neste båtene i serien til Stavangerske fra Brødrene Aa er bnr. 248 med levering i februar og bnr. 249 i april. Rødne Trafikk skal få bnr. 247 levert i mai. Men før den tid skal bnr. 251 leveres i Fosen Trafikklag og bnr. 244 til Florø Skyssbåt – begge er satt opp for levering i desember.